Skoči na glavno vsebino

Želja, da bi Društvo Kamišibaj Slovenije organiziralo festival otroškega kamišibaja, je tlela že nekaj let. Ko se je državni festival za dve leti iz Štanjela preselil v Velenje, je Vlasta Markočič, ljubiteljica in priznana kamišibajkarica, predlagala, da v Štanjelu organiziramo dan kamišibaja otroških ustvarjalcev. Epidemija, ki že dve leti posega tudi v kulturno življenje, je kriva, da se je festival zavlekel.

V nedeljo, 17. oktobra 2021, pa se je končno zgodil 1. dan kamišibaja otroških ustvarjalcev. Na festivalu so nastopili mladi kamišibajkarji, najmlajši ima 6 let, najstarejši pa 14, iz vse Slovenije. Nastopajoči so prišli iz Velenja, Kočevja, Ljubljane, Bovca, Komna, Dutovelj, Senožeč, Divače in Rodika.

Nastopajoče in gledalce je najprej pozdravil Boštjan Oder, predsednik Društva Kamišibaj Slovenije, kot gusar, ki je izgubil pravljico in je prišel na festival, da bi jo našel. Župan občine Komen Erik Modic, vodja območne izpostave JSKD Sežana Vladislava Navotnik, gledalci, starši, mentorji – vsi so uživali v predstavah.

Mladi kamišibajkarji so prejeli zaslužen aplavz, priznanje in spominsko darilce.

Na OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača že nekaj let poteka interesna dejavnost likovne ustvarjalnice, kjer učenke ustvarjajo svoje kamišibaje. Do sedaj se nismo imeli priložnosti predstaviti, tokrat pa so na festivalu nastopile tudi učenke naše šole. Maša Jerman je pripovedovala Legendo o Srebrni, Brina Premrl je nastopila s pesmico Nezgoda, Ana Vuković s pesmico Jutro, Živa Cesar pa z vsem znano Kuža Pazi. Dekleta so se odlično odrezala.

Vsi se veselimo ustvarjanja novih predstav in naslednjega festivala. S predstavami pa z veseljem pridemo tudi v razred, če nas povabite!

Vesna Marion, profesorica likovne umetnosti,
mentorica interesne dejavnosti kamišibaj

Ste že prebrali?

Dostopnost