Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 7. aprila 2022, so sedmošolci v okviru projekta Rastem s knjigo obiskali krajevno knjižnico. Tam jim je knjižničarka Neža Bandel najprej predstavila Kosovelovo knjižnico Sežana in njene enote, med katerimi je tudi divaška. Nato je učence seznanila s postavitvijo knjig v knjižnici in univerzalno decimalno klasifikacijo (UDK) – sistemom, ki se uporablja za razvrščanje knjižničnega gradiva. Tako bodo učenci ob obisku splošne knjižnice lažje poiskali leposlovno in strokovno gradivo zase. Pokazala pa je tudi možnosti iskanja knjižničnega gradiva po spletu, na katere učence že sicer navajamo pri pouku: Cobiss, ki uporabnikom omogoča iskanje gradiva po bazah vseh knjižnic, vključenih v ta nacionalni sistem; spletni portal Biblos, ki ponuja elektronske knjige, in spletno platformo Audibook, ki omogoča izposojo avdioknjig v slovenščini. Ker gre za generacijo, rojeno v tehnologijo, upajmo, da bodo ta znanja s pridom uporabljali.

V nadaljevanju so si učenci pogledali še predstavitev knjige, ki je bila v letošnjem šolskem letu izbrana za osnovnošolce. Gre za »zgodbo o enem izmed mnogih, mnogih Andrejev v naši deželi«, ki se po ločitvi staršev iz podeželske pokrajine preseli v mesto, o medgeneracijskih odnosih, prvih ljubeznih in različnih tegobah odraščanja. Gre za besedilo, ki ponuja številne iztočnice za pogovor učencev z učitelji, otrok s starši. Predstavitveni film knjige pisatelja Vinka Möderndorferja Jaz sem Andrej, ki jo je vsak učenec tudi prejel, si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Rastem s knjigo je sicer nacionalni projekt, ki želi spodbujati bralno motivacijo šolarjev, promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja in motivirati založnike, da bi v svoje založniške programe za mladino več vključevali sodobne slovenske pisce.

Alenka Tomazin

https://www.jakrs.si/bralna-kultura/rastem-s-knjigo/videovsebine

Ste že prebrali?

Dostopnost