Skoči na glavno vsebino

V torek, 26. aprila 2022, smo na naši šoli izpeljali izmenjevalnico knjig, oblačil in igrač. Z izmenjevalnico smo obeležili dva pomembna dneva v aprilu: dan Zemlje (22. april), katerega tema je letos Vlagajmo v naš planet!, in dan knjige (23. april), dan, ki posebno pozornost namenja knjigi.

Učenci so od doma prinesli knjige, ki jih ne berejo več; oblačila, ki so jim premajhna ali jim niso več všeč; in igrače ter igre, s katerimi se več ne igrajo. Odziv je bil nad pričakovanji in večnamenski prostor naše šole je bil hitro poln stvari, ki so čakale nove lastnike. Izmenjava je potekala po načelu blagovne izmenjave in principu »odneseš, kolikor prineseš«. Učenci so zjutraj za prinesene stvari dobili barvne kartončke: rumene za knjige, zelene za oblačila in oranžne za igrače. Kasneje pa so te kartončke zamenjali za nove knjige, oblačila ali igrače, ki so si jih izbrali. Veselje je bilo veliko in preko sto knjig, sto kosov oblačil in sto igrač je našlo novi dom.

Na šoli pri različnih predmetih posvečamo pozornost varovanju okolja, okoljski in podnebni pismenosti, trajnostnemu razvoju in zeleni prihodnosti. Akcija izmenjave uporabnih stvari pa naj bo dejanski vir navdiha za manjšo potrošnjo in večjo skrb za okolje. Pa tudi vir motivacije za branje knjig, saj je znano, da so otroci, ki odraščajo v beročem okolju, v življenju uspešnejši, med bralci pa je tudi več zadovoljnih in ustvarjalnih ljudi kot med nebralci. Direktor ene izmed slovenskih založb je pred leti ob svetovnem dnevu knjige dejal: »Berite knjige. Kajti, če ne bomo brali, nas bo pobralo.«

Koordinatorki izmenjevalnice Martina Vrabec in Alenka Tomazin

no images were found

 

Ste že prebrali?

Dostopnost