Skoči na glavno vsebino

Z željo približati raziskovalno dejavnost mladim, s tem pa tudi predstaviti poklic raziskovalk in raziskovalcev najširši javnosti, je v petek, 30. septembra, po vsej Evropi potekala Evropska noč raziskovalcev.

Evropski noči raziskovalcev smo se na prav poseben način pridružili tudi devetošolci naše šole. V okviru naravoslovnega dne smo se postavili v vlogo pravih raziskovalcev in iskali odgovore na raziskovalna vprašanja s področja fizike, kemije in biologije. Spoznavali smo metode raziskovalnega dela od načrtovanja raziskave, postavljanja hipotez, samostojnega merjenja in opazovanja pa vse do obdelave podatkov, analiziranja in končnega sklepanja.

Pri raziskovanju smo bili res raznovrstni. Nekatera vprašanja, na katera smo iskali odgovore: Kako različne snovi vplivajo na lom svetlobe? Ali je nihajni čas odvisen od odmika ravnovesne lege, mase uteži in dolžine vrvice? Kakšna je topnost sladkorja in soli pri različni temperaturi vode? Kako različna količina sode bikarbone vpliva na dolžino leta rakete? Kako različen naklon klančine vpliva na hitrost gibanja? Kako različna viskoznost snovi vpliva na hitrost padanja žogice? Kako različna prostornina plina v balonu vpliva na čas padanja? Kako različna masa košarkarske žoge vpliva na odboj? Kako različna temperatura vode in količina sladkorja vplivata na delovanje kvasovk v pekovskem kvasu? Kako različna telesna aktivnost vpliva na srčni utrip? Ali lahko z uporabo naravnega indikatorja razlikujemo med kislinami in bazami iz vsakdanjega življenja? In še in še.

Ob koncu smo svoje raziskovalno delo in ugotovitve predstavili sošolcem, učiteljem naravoslovnih predmetov in ravnateljici.

In kaj smo spoznali? Raziskovalci se napak ne bojimo. Iz napak se učimo. Za razvoj, napredek in doseganje uspehov so potrebne tudi napake.

Martina Vrabec

(Visited 11 times, 1 visits today)

Ste že prebrali?

Šolska TV – septembrska oddaja

Šolska TV – septembrska oddaja

Učenci interesne dejavnosti Šolska TV so zavihali rokave in posneli prvo oddajo šolske televizije. Vabimo vas k ogledu...

Skok v prvi razred

Skok v prvi razred

V novo šolsko leto 2023/2024  je na centralno šolo prvič vstopilo osemintrideset prvošolcev. Pod mentorstvom...

Evropski dan jezikov na naši šoli

Evropski dan jezikov na naši šoli

Letošnje leto smo se odločili, da obeležimo EDJ na igriv način. Preko ugank smo se po oddelkih učili besede v nam manj...

Dostopnost