Skoči na glavno vsebino

V petek, 8. 3. 2024, je v Parku Škocjanske jame, v prostorih Promocijsko kongresnega centra Pr Nanetovh,  potekala sklepna predstavitev raziskovalnega dela »Izseljenstvo v naših krajih skozi čas«. Raziskovalno nalogo so, poleg drugih šol Mreže šol Parka Škocjanske jame, predstavili tudi učenci  podružnične šole Vreme. 

Učenci so  izvedli intervju z domačinko iz Vremskega Britofa Judito Magajna, rojeno Dekleva, leta 1933. Gospa Judita je povedala, da so se v Vremskem Britofu že pred 1. svetovno vojno ljudje izseljevali. Tudi sorodnik njenega očeta je takrat odšel na Madžarsko. Pred 1. in 2. svetovno vojno je bilo v Vremskem Britofu in drugih vaseh veliko otrok. Večina družin je imela 4 do 6 otrok ali celo več. Redke so bile družine z dvema otrokoma. Doma je bilo prostora le za enega, ki je prevzel domačijo. Drugi so šli s trebuhom za kruhom v tujino. Naslednji val izseljenstva je bil takoj po 2. svetovni vojni. Naše področje je bilo namreč odrezano od matičnega mesta Trst, ki je mnogim ljudem dajalo službo in prostor, kjer so prodajali svoje pridelke. Tudi štirje bratje Juditinega moža so odšli v Kanado, saj tukaj ni bilo dela. Večinoma so delali v gozdu ali na železnici. Opravljali so težaška dela. Domači kraj so prvič po odhodu obiskali po letu 1963. Na obisk so prihajali zelo redko.

Tudi v Vremskem Britofu imamo priseljence. Prihajajo iz Italije, saj je tukaj življenje cenejše. V vas se je iz Kopra priselila tudi romunska družina. Nekateri priseljenci so se naučili slovenskega jezika, nekateri pa ne.

Kot gost se je predstavil tudi doktor zgodovine dr. Miha Zobec, ki je orisal izseljenstvo Slovencev skozi čas.

Na spletnem naslovu: https://www.hisa-odlicnosti-bok.si/slo/ni-jim-bilo-z-rozicami-postlano si lahko preberete, kaj vse so učenci različnih šol zbrskali, dokumentirali, ustvarili, spoznali in predstavili na omenjenem sklepnem dogodku.

V kletnih prostorih Promocijsko kongresnega centra Pr Nanetovh so razstavljeni izdelki in likovna dela učencev, pisma izseljencev in drugi predmeti.

Vabljeni na ogled razstave.

Ste že prebrali?

Prireditev ob materinskem dnevu

Prireditev ob materinskem dnevu

V sredo so učenci PŠ Vreme obeležili poseben dan, ki ga vsi cenimo in spoštujemo – materinski dan. Na prireditvi, ki...

Pravljica na potujoči knjižnici

Pravljica na potujoči knjižnici

Potujoča knjižnica, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja iz Kopra, že vrsto let obiskuje vremske otroke. Učenci si lahko...

Dostopnost