Skoči na glavno vsebino

Letošnjo strokovno ekskurzijo za nadarjene in učno motivirane učence smo izpeljali v Italiji. V upanju, da nam bo vreme naklonjeno vsaj kakšnega od treh dni, smo se v nedeljo, 21. aprila odpravili na pot. Sonce, ki nas je prebudilo, nas je spremljalo v Ogleju, ko smo si ogledovali ostanke iz rimskih časov in tudi v Spilimbergu, kjer smo si ogledali šolo mozaikov. Mesto je daleč naokrog znano po svoji šoli »Scuola dei mosaici«, ki je bila ustanovljena leta 1922 z namenom, da bi mladi ohranili znanje o tej starodavni tehniki in si na ta način  služili kruh. Danes šolo obiskuje 60 študentov, med njimi je veliko tujcev.

Furlanijo smo zapustili v poznih popoldanskih urah in ko smo se približevali Benečiji, ki je poleg Lombardije ena najbogatejših pokrajin Italije, nam je bilo jasno, da bomo za ogled Verone naslednji dan, potrebovali dežnike. A pustimo malenkosti. Nas niti dež niti zimske temperature niso ustavile. Staro mestno jedro Verone smo prehodili po dolgem in počez. Uživali smo v butičnih izložbah, ki jih v Sloveniji nimamo, občudovali mnoge »piazze« in »piazzale«, prečkali številne mostove čez Adižo, se z vzpenjačo povzpeli na grad Sv. Petra in obiskali galerijo Palazzo Maffei. V palači smo si lahko ogledali preplet slikarstva, kiparstva, arhitekture in uporabne umetnosti. Razstavljena dela so rezultat petdesetletnega zbiranja umetnin poslovneža Luigija Carlona. V zbirki so zbrana dela vse od 14. stoletja do modernih časov.

Zadnji dan smo si ogledali še Benetke-mesto na vodi. Učiteljica Lucija nas je strokovno in diskretno vodila po židovskem getu, ki je bil prvi geto v Evropi, kjer so lahko prebivali Judje že v 15. stoletju. Po ozkih uličicah, ki jih imenujejo cale, smo se odpravili v smeri Rialta, kjer so v 5. stoletju nastale prve naselbine  Beneške lagune. Danes je Rialto en od štirih mostov, ki prečkajo Veliki kanal ali Canal Grande. Obiskali smo trg svetega Marka, kjer nas je nepopisna gneča prisilila, da smo nadaljevali proti nagnitemu zvoniku Sv. Štefana, ki kljubuje času in morski vodi, kajti ta  dodobra spodjeda njegove temelje, zato zvonik nekoliko visi.  Pot nas je  peljala še mimo Doževe palače in mostu vzdihljajev do pristanišča Sv. Zaharije, kjer smo se vkrcali na »vaporetto« in si Canal Grande ogledali še z vode. Neprecenljiva izkušnja tudi za tiste, ki so  manj naklonjeni vodnemu transportu.

Strokovno ekskurzijo smo v celoti organizirale in izpeljale učiteljice Alma V., Lucija P. M., Vesna M. in defektologinja Anja A. Zahvaljujemo se šolskemu skladu, ki je našo namero finančno podprl in staršem vseh 47 učencev za izkazano zaupanje. Za konec vas vabimo še k ogledu fotografij. Uživajte!

Zapisala Anja A., fotografiral in fotografije obdelal Vid K., 8. b

Ste že prebrali?

Dostopnost