Skoči na glavno vsebino

Na pobudo Sveta Evrope iz Strasbourga že od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov – skupaj z Evropsko komisijo.

26. septembra letos praznujemo že 20. obletnico praznovanja jezikovne in kulturne raznolikosti EU.

Na naši šoli vsako leto obeležimo ta dan na različne načine, od razstav, do kviza, do različnih prispevkov,… S tem spodbujamo večjezičnost v prepričanju, da je jezikovna raznolikost pot do boljšega medkulturnega razumevanja in bogate kulturne dediščine Evrope.

Lansko leto smo zaradi ukrepov ob koronavirusu posneli video prispevek z našimi bivšimi učenci, ki so odšli v svet in se nam javili iz različnih držav.

Tudi letos smo se odločili za goste, ki so povezani z našo šolo. Najprej bomo spoznali slovenski znakovni jezik, ki je postal ravno ob epidemiji medijsko zelo razpoznaven.

Poleg tega se je letos slovenski znakovni jezik vpisal v ustavo republike Slovenije. Slovenija je postala prva država na svetu, ki je v ustavo vključila jezik gluhoslepih. Maks Marion in Klavdija Grabar (iz Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana – ZGNL) nam ga bosta predstavila v letošnjem video prispevku.

25. september je mednarodni dan gluhih. Ob posnetku se boste lahko naučili kakšno kretnjo in spoznali sporazumevanje v jeziku gluhih in naglušnih v Sloveniji.

Z učiteljico nemščine Timeo Gal boste spoznali nekaj besed v madžarščini. Kako pa zveni jezik esperanta, nam bo predstavil g. Denis Marion.

Vsem sodelujočim lepa hvala za prispevke, ki nam pomagajo pri spoznavanju jezikov.

Lepo vas pozdravljam do naslednjega leta ob naslednjem praznovanju EDJ.

 

Alma Volk, učiteljica italijanščine za OŠ Divača.

 

Ste že prebrali?

Dostopnost