Skoči na glavno vsebino

V soboto, 11. 12. 2021, smo se z učenci 7. in 8. razredov podali na kulinarični potep po Italiji (viaggio culinario attraverso l’Italia). Dogodek se je odvijal na naši šoli,  udeležili pa so se ga učenci, ki obiskujejo NIP Italijanščina in IP Turistična vzgoja. Šestošolcev in dela osmošolcev žal ni bilo, saj so bili v karanteni, zagotovo pa bo drugo leto spet priložnost, da dogodek ponovimo in se ga bodo udeležili tudi oni.

Učiteljice smo pripravile delavnice, na katerih so otroci spoznavali Italijo, njeno kulturo in seveda bogato kulinariko.

V geografski delavnici pod vodstvom učiteljice Tine Počkar so učenci spoznavali naravno in družbenogeografske značilnosti Italije. V turistični delavnici pod vodstvom učiteljice Anje Abram so spoznali turistične znamenitosti Italije in jih pravilno umestili na zemljevid. V italijanski delavnici praznovanj pod vodstvom učiteljice Alme Volk pa so učenci utrjevali znanje italijanščine o božično-novoletnih praznikih ter o italijanskih običajih v božičnem času in njihovih tipičnih jedeh.

Sledile so kuharske delavnice, za katere je poskrbela učiteljica Monika Ščuka. Najprej smo šli na tržnico, kjer smo opravili nakup sestavin za pripravo jedi (il mercato). Razdelili smo se na tri skupine: prva je pripravljala našo predjed (l’antipasto) INSALATA CAPRESE,  druga skupina je pekla PIZZO kot glavno jed (il secondo), tretja pa se je izkazala s pripravo sladice TIRAMISÙ (il dolce).

Učenci, ki se učijo turistične vzgoje so nam vsem skupaj pripravili prelep praznični pogrinjek, kjer smo vse naše pripravljene jedi tudi poizkusili. Bile so odlične, kar si lahko ogledate tudi na fotografijah. Verjamemo, da se bodo pocedile sline tudi vam.

Na koncu so se tri skupine otrok med seboj pomerile v znanju, ki so ga urili tekom celega dne. Zmagovalci so prijeli sladko nagrado.

Učenci so se res dobro izkazali. Ugotovili smo, da je tak dogodek več kot vreden ponovitve, saj z njim popestrimo naš šolski vsakdan, učenci pa tudi bogato nadgradijo svoje znanje in poznavanje kulinarike, geografije, turizma in gostinstva ter jezika in kulture.

Nasvidenje prihodnje leto…

 

Učiteljice Tina Počkar, Monika Ščuka, Alma Volk, Anja Abram in Petra Rakovec.

Ste že prebrali?

Dostopnost