Skoči na glavno vsebino

V sredo, 4. oktobra so učenci devetih razredov odšli na ogled Parka vojaške zgodovine v Pivko. Pobudo in izpeljavo ter vse finančne stroške je pokrila organizacija Zveza veteranov vojne za Slovenijo, za kar se jim iskreno zahvaljujemo devetošolci in učitelji Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne Divača.

Na avtobusu so člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo orisali zgodovinske dogodke, ki so se zgodili v dneh osamosvojitvene vojne za Slovenijo junija 1991.  Ob prihodu v Pivko so se učenci razdelili v tri skupine. Ogledali so si paviljon kjer so razstavljeni tanki, vojaško opremo in vozila iz časa druge svetovne vojne in vojne za Slovenijo. Najbolj zanimiva je bila tipična dnevna soba iz časa Jugoslavije, fantje so si z zanimanjem ogledovali tanke in puške. Učenci so se spomnili na star upokojeni policijski čoln in največ zanimanja je vzbudila podmornica.

Iz časa osamosvojitvene vojne so videli razstavljen tank in pomečkan avto, ki ga je tank povozil. Pozornost so pritegnili vojaški helikopterji in tanki, ki so ob živi pripovedi kustosinj in kustosov dobili vsebino in učencem približali dogodke iz druge svetovne vojne in osamosvojitvene vojne.

Učenci so z učitelji videli veliko zanimivih eksponatov in utrdili znanje o prelomnih zgodovinskih dogodkih iz drugega dela 20. stoletja.

                                                                       učenci 9. a, 9. b in 9. c z učitelji spremljevalci

Ste že prebrali?

Dostopnost