Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 6. 10. 2022, so sedmošolci odkrivali znamenitosti Dolenjske.

Na začetku svoje poti so se spustili v kraško podzemlje.  Sprehod skozi Županovo jamo se je za marsikoga izkazal za dokaj zahtevnega, saj so skoznjo vodile številne stopnice, ki so se zdaj spuščale, zdaj dvigale, hojo pa so oteževala tudi spolzka tla zaradi obilnega deževja v preteklih tednih. Vseeno se je splačalo potruditi, saj so bili učenci očarani nad lepoto jame, prisrčni so se jim zdeli tudi mali netopirji, ki so počivali na stropu ali jim preletavali nad glavami.

Sledil je postanek na gradu Turjak, kjer jim je vodič predstavil zgodovino gradu in orožje ter opremo srednjeveških vojščakov. Turjaška gospoda je odigrala pomembno vlogo tudi v življenju Primoža Trubarja, čigar domačijo so si učenci ogledali na koncu svoje poti, saj je ravno turjaški grof omogočil šolanje našemu najpomembnejšemu protestantu. Na domačiji so se sedmošolci seznanili z življenjem in delom tega pomembnega Slovenca, opazovali in raziskovali pa so tudi okolico spominske hiše.

Ste že prebrali?

Izšla je Vremščica

Izšla je Vremščica

V letošnji Vremščici smo se odločili raziskati moč besed. Učenci so razmišljali o reku »lepa beseda lepo mesto najde«,...

Dostopnost