Skoči na glavno vsebino

V torek, 7. 3. 2023, so se učence 4. in 5. razredov iz centralne šole ter iz podružničnih šol odpeljali na koncert v Cankarjev dom v Ljubljano.  V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so prisluhnili simfonični matineji GMS z naslovom S SKLADATELJI V DISNEYJEVE RISANKE v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije..

Glasbeniki so navdušili naše učence in dokazali lastno glasbeno vsestranskost. Koncert je bil podprt z video animacijo Disneyjevih ustvarjalcev, ter starih zimzelenih animiranih filmov, kar je dodalo svojstven čar koncertu. Animacija pa je dobila dodano vrednost z mogočnim zvokom največjih slovenskih orgel, ki so nastanjene v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Po koncertu so se četrtošolci odpeljali proti Divači. Petošolci pa so odšli na ogled Slovenskega šolskega muzeja. Učencem so prijazne kustosinje nazorno predstavile šolstvo od pradavnine do danes s pomočjo razstavnih eksponatov. Najzanimivejša in poučna pa je bila ura pouka v stari učilnici iz leta 1930. Učenci so se oblekli v takratna oblačila, dobili so navodila, ki so se jih morali držati, sicer bi jih stroga učiteljica kaznovala, kot so to pač nekoč učiteljice počele. Učenka, ki je neustrezno naslavljala gospodično učiteljico, je morala na kazenskega osla in strmeti v polo z napisanimi pravili ter se ustreznega pravila v tej učni uri tudi naučiti. Učenec, ki ni poznal odgovora na vprašanje, je moral v kot klečat na koruzo. Učna ura iz leta 1930 je bila učencem nadvse zanimiva. Izrazili so željo po takšni obliki pouka tudi v naši šoli.

Besedilo in fotografije: Danila Grželj in Anamarija Meglič

Ste že prebrali?

Dostopnost