Skoči na glavno vsebino

Na podružnični šoli Vreme smo obeležili dan šole kot kulturni dan, pri čemer smo glavni poudarek dali kulturni raznolikosti naših učencev. Na šoli imamo kar nekaj učencev, katerih družine prihajajo iz različnih držav. Učenci so nam preko plakatov predstavili svojo državo, prinesli pa tudi nekaj značilnih predmetov, ki jih uporabljajo v državi, od koder izhajajo. V šolo so prišli tudi njihovi starši, ki so nam prinesli njihove tradicionalne jedi, s katerimi smo se pozneje pogostili.

Učenka 3. razreda je predstavila Bosno in Hercegovino, prinesla je tudi nekaj tradicionalnih predmetov (džezva, bosanske marke in sladico turški med), pojedli smo tudi krompirušo, njihovo tradicionalno jed iz krompirja.

Učenec 2. razreda nam je predstavil Romunijo in prinesel značilne prte z ročno vezanimi vzorci. Preizkusili smo jabolčno pito, sladke rogljičke in slane »krofe«, ki jih navadno v Romuniji jedo v času našega pusta. Zaplesali smo tudi romunski ples Alunelul, ki se ga v Romuniji navadno učijo že v 1. in 2. razredu.

Učenka 2. razreda nam je predstavila Italijo z njenimi značilnostmi in izletnimi točkami, na ogled nam je prinesla spominek iz Rima, pomanjšano maketo rimskega amfiteatra. Zaplesali smo italijanski ples Tarantella Napoletana in se okrepčali še s pico, ki jo je skupaj z učenci pripravila učiteljica Monika Ščuka. Ob tem smo izvedeli zanimivo anekdoto, od kod izhaja poimenovanje za pico margarito. Učiteljica je z učenci zaigrala skeč v italijanskem jeziku o tradicionalnih jedeh različnih držav.

Učenci 4. in 5. razredov so iz volne spletli zanimive zastave, učenca 5. razreda pa sta nam pod mentorstvom Timee Gal predstavila tudi naše Prekmurje.

Učiteljica Andreja Perhavec Čok je z učenci izvedla vaje čuječnosti, s katerimi so usmerjali pozornost na okolico, telesna občutja, čustva in misli.

Učenci 1. razredov so se preizkusili tudi v nastopanju in za nas zaigrali igro, prirejeno iz zgodbe našega pisatelja dr. Bogomirja Magajne, Povestice o punčki Maji.

Obiskali so nas tudi iz Zavod Dobra pot, ki so učencem predstavili kulturno dediščino naših krajev, ovčjerejo in kamnoseštvo. Ogledali so si posnetke in izvedli različne igre na to temo.

Na šolskem hodniku smo pripravili razstavo, ki bo na ogled še prihodnji teden.

Ste že prebrali?

Pravljica na potujoči knjižnici

Pravljica na potujoči knjižnici

Potujoča knjižnica, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja iz Kopra, že vrsto let obiskuje vremske otroke. Učenci si lahko...

Pust, pust, krivih ust

Pust, pust, krivih ust

Današnji pustni torek je bil ustvarjalno pisan in igriv. V šolo so navsezgodaj zjutraj prihajale nasmejane maškare v...

Dostopnost