Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 23. 2. 2023, je bil razstavni prostor občine Divača prepojen z otroško radostjo in veseljem.

Priča smo bili odprtju slikarsko-fotografske razstave z naslovom »RADIRKAUKUOT«, ki so jo v lanskem letu v drugem razredu ustvarili poustvarjalci, učenci letošnjega 3. a razreda pod mentorstvom fotografinje Jožice Zafred.

Razstava in otvoritveni dogodek sta bila posvečena slikarju Stojanu Zafredu, saj letos mineva 20 let ko ga ni več med nami.

Zgodba se je začela v učilnici 2. a razreda v preteklem šolskem letu, ko so učenci pri urah spoznavanja okolja spoznavali in raziskovali svoj domači kraj Divačo. Učiteljica Nela Subič je k sodelovanju povabila Jožico Zafred, ženo slikarja Stojana Zafreda, ki je živel in ustvarjal v Divači. Učenci so si najprej ogledali dokumentarna filma o slikarju, nato so v učilnici spoznavali avtorjeva dela in fotografske portrete slikarja, ki jih je ustvarila Jožica Zafred. Osnovna tema, ki jih je vodila v poustvarjalnost  je bil Zafredov ciklus grafik Maske. Z opazovanjem slikarjevih del so pod mentorstvom Jožice Zafred spoznavali vrednost naravne in kulturne dediščine. Učencem je približala delo kateregakoli umetnika od zamisli – ideje do končnega izdelka, ki mu sledijo predstavitve in razstave na vpogled širšemu krogu ljudi.

Jožica je učence že na uvodnem srečanju nagovorila z besedami Stojana Zafreda, ki je kot mentor pri likovnem pouku vedno nagovoril učence: »Vrzite radirke v kot« ali po divaško »radirkaukuot«. Pri nastajanju svojih del so mladi poustvarjalci lahko uporabili samo papir in barvice, radiranje in senčenje z barvnim prahom ni bilo dovoljeno, pa tudi prerisovati niso smeli.

In zgodba se je nadaljevala še v letošnjem šolskem letu, ko je razstava pred postavitvijo v prostorih občine več kot mesec dni krasila večnamenski prostor osnovne šole Divača.

Kaj kmalu smo v šoli začeli s pripravo kulturnega programa za otvoritveni dogodek na občini, ki nam je bil popolnoma prepuščen s strani Jožice. Učenci so imeli željo tudi kaj zaigrati, zato se ponovno zahvaljujemo glasbeni šoli Sežana in njenim prijetnim učiteljem za tako sodelovanje. V programu so sodelovali vsi učenci 3. a razreda z različnimi točkami, za katere smo poželi velik aplavz. Menimo, da smo s pristnostjo in otroškimi iskrenimi besedami Jožici pustili pečat tudi mi.

Mladi umetniki so lahko upravičeno ponosni na  svoja čudovita dela in bogat kulturni program, s katerim so obogatili razstavo, ki je sovpadala s pustnim časom in prostore občine krasila od 13. februarja do začetka aprila.

Suzana Škrlj  in Monika Frank

Ste že prebrali?

Dostopnost