Skoči na glavno vsebino
V četrtek, 28. septembra 2023, so sedmošolci v okviru projekta Rastem s knjigo obiskali krajevno knjižnico. Tam jim je knjižničarka Petra Hlača najprej predstavila Kosovelovo knjižnico Sežana in njene enote, med katerimi je tudi divaška. Nato je učence seznanila s postavitvijo knjig v knjižnici, da bodo ob obisku knjižnice lažje poiskali leposlovno in strokovno gradivo zase. Seznanila jih je tudi s piktogrami, s katerimi knjižnica označuje knjige, in s posebnima oznakama – zlato in zeleno hruško. Zlata hruška pomeni vseslovensko knjižničarsko priznanje za kakovostno knjigo za otroke, zeleno hruško pa dobri knjigi podelijo bralci Kosovelove knjižnice. Knjižničarka Petra je predstavila še počitniško bralno akcijo »Knjiga zažiga! Bodi kul, beri ful!« in sedmošolce povabila k branju tudi med poletnimi počitnicami. Pokazala pa je tudi možnosti iskanja knjižničnega gradiva po spletu, na katere učence že sicer navajamo pri pouku: Cobiss, Biblos in Audibook. Na tem mestu omenimo, da izposojo elektronskih knjig na www.sbiblos.si učencem tretje triade po novem omogoča tudi naša šolska knjižnica.

V nadaljevanju so si učenci pogledali še predstavitev knjige, ki je bila v letošnjem šolskem letu izbrana za osnovnošolce. Izbran je bil fantazijsko-pustolovski roman Modri otok avtorice Irene Androjna, ki bralce popelje na izmišljeni otok v Jadranskem morju, kjer skupina mladih najstnikov z mentorji nekaj časa preživi na poletnem raziskovalnem taboru. Ko spoznajo domačinko svojih let in svetilničarja, ki jim izroči figurico iz alabastra v obliki morskega konjička, se zgodba začne zapletati. Krajši odsek iz knjige Modri otok, ki jo je vsak sedmošolec tudi prejel, si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Rastem s knjigo je sicer nacionalni projekt, ki želi spodbujati bralno motivacijo šolarjev, promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja in motivirati založnike, da bi v svoje založniške programe za mladino več vključevali sodobne slovenske pisce.

Alenka Tomazin

Ste že prebrali?

Dostopnost