Skoči na glavno vsebino

Ga je sploh mogoče imeti? Samo danes smo v roke prijeli knjige, uporabili smo toaletni papir, v trgovini smo plačali z denarjem, nos smo si obrisali s papirnatim robčkom, na ovojnico smo prilepili znamko, pizzo smo prinesli v kartonski embalaži, na izdelku v trgovini smo na etiketi prebrali ceno, za malico smo si odvili čokolado…. Pa še in še bi lahko naštevali…

Ste vedeli, da so pred iznajdbo papirja vlogo prenašalca pisnih informacij prevzemali kamen, glina, les, kovina, papirus, pergament, blago, lubje,…? Papirna cesta je namreč dolga že več kot 1000 let. Vseeno pa je papir kljub digitalnim medijem še vedno prva izbira med mladimi, ko gre za čustva, zaupanje ali načrtovanje.

Vse to in še več je o papirju danes zanimalo četrtošolce pri uri naravoslovja in tehnike. Najbolj pa jih je navdušila delavnica pisanja na glinene ploščice. S pomočjo abecednika so izdelali svoj klinopis. Na njem so nastali lastnoročni podpisi. Konec šolske ure so si bili vsi edini, da je veliko lažje v roke vzeti papir in pisalo, kot pa si ročno pripraviti glineno podlago za pisanje, da o težavnosti simbolov niti ne govorimo.

Prav zato bomo odslej toliko bolj trajnostno naravnani. Papir bomo bolj premišljeno ločeno zbirali  in poskrbeli za njegovo recikliranje.

Ste že prebrali?

Juhuhu, pust je tu!

Juhuhu, pust je tu!

Pustni torek je privabil v šolo prav posebne učence. Po učilnici so poplesavale princeske, s črkami so se mučili...

Kulturni večer v Senožečah

Kulturni večer v Senožečah

Ker je 8. 2. dan namenjen kulturi, je prav, da smo se tudi z učenci spomnili na našega največjega pesnika, Franceta...

Novoletna poštica

Novoletna poštica

Učenci senožeške podružnične šole so pred novoletnimi počitnicami napisali več kot sto pisem in voščil. Praznično...

Dostopnost