Skoči na glavno vsebino

Učenci PŠ Vreme so v mesecu septembru doživeli edinstveno izkušnjo na eko kmetiji Pri Petrovih v Narinu, saj so tam izvedli naravoslovni dan z naslovom »Od zrna do kruha«.

Ob prihodu sta jih sprejela gospodar in gospodinja kmetije, ki sta učence z različnimi opravili popeljali v preteklost in prikazala kako so živeli naši predniki. Vse naloge na kmetiji so učence spodbudile k aktivnemu sodelovanju. V kuhinji so z navdušenjem pomagali pri pripravi kruha, na skednju pa so se preizkusili v delu s starimi kmečkimi orodji.

Gospodinja je učencem pokazala, katere sestavine potrebujemo za peko kruha, nato pa razložila, kako je potekalo življenje na kmetiji v preteklosti. Pod njenim skrbnim vodstvom je vsak učenec oblikoval svoj hlebček kruha. Ta izkušnja jim je omogočila, da so kruh spekli v pravi krušni peči, hlebčke pa so nato odnesli domov, nad čimer so bili navdušeni vsi učenci.

Gospodar je predstavil postopek pridelave pšenice, od setve pa vse do žetve. Pokazal je stare stroje in orodja, ki so jih v preteklosti uporabljali za žetev, mlatenje in čiščenje pšenice. Učenci so z zanimanjem preizkusili star mlin z mlinskimi kamni in sami mleli pšenico, kar je bila za mnoge prva tovrstna izkušnja.

Dan na eko kmetiji je bil prava osvežitev od vsakodnevnih šolskih obveznosti. Učenci so skozi igro in praktično delo podoživeli delček življenja svojih dedkov in pradedkov ter se zavedli pomena narave in trajnostnega pridelovanja hrane.

 

Ste že prebrali?

Zbiralna akcija odpadnega papirja

Zbiralna akcija odpadnega papirja

V preteklem tednu so učenci PŠ Vreme uspešno izpeljali zbiralno akcijo odpadnega papirja, ki je trajala en teden....

Mlekastično! Izberem domače

Mlekastično! Izberem domače

V petek, 27. septembra 2024, je v prostorih Pef Ljubljana, potekala slavnostna podelitev priznanj in nagrad za...

Dostopnost