Skoči na glavno vsebino
Varno s soncem je preventivni program za učence osnovnih šol. Ob splošnem spodbujanju, da ne preživimo večino dneva v zaprtih prostorih, da hodimo na sprehode, se rekreiramo v naravi, je poznavanje in izvajanje ukrepov za zaščito pred prekomerno izpostavljenostjo sončnemu UV sevanju, še posebej pomembno.

Namen programa je seznaniti učence z osnovnimi samozaščitnimi ukrepi za zaščito pred škodljivim delovanjem UV sevanja, njihovi starostni stopnji primerno. Prispevati želimo k znižanju pojavljanja kožnega raka v Sloveniji. Program Varno s soncem je nastal z željo po izboljšanju stanja zaradi zaskrbljujočih epidemioloških podatkov o naraščanju števila rakavih obolenj kože v Sloveniji (vir: Register raka RS) in hkrati kot odgovor na dejstvo, da je pojavnost kožnega raka močno povezana tako z izpostavljanjem UV sevanju kot s pogostostjo sončnih opeklin, zlasti v otroštvu.

Tudi naša šola je vključena v ta program. V okviru izvajanja programa Varno s soncem smo povabili medicinsko sestro, ki je učence seznanila s škodljivimi učinki delovanja sončnih žarkov. Učencem je predstavila osnovne samozaščitne ukrepe za zaščito pred škodljivim delovanjem UV sevanja, njihovi starostni stopnji primerno. Demonstrirala je, koliko sončne kreme nanesemo na svoje telo in kako jo nanesemo na telo. Pokazala je tudi sončne kreme, ki naj bi jih uporabljali.

Učenci 2. razreda so narisali plakat Varno s soncem in izdelali igro spomin.

Seveda smo učence opozarjali, predvsem v mesecu juniju, da nosijo zaščitno kapo, ko so zunaj, se zadržujejo v senci in pijejo vodo.

 

 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Ste že prebrali?

Evropski dan jezikov na naši šoli

Evropski dan jezikov na naši šoli

Letošnje leto smo se odločili, da obeležimo EDJ na igriv način. Preko ugank smo se po oddelkih učili besede v nam manj...

Varni v prometu

Varni v prometu

Učence podružnične šole Vreme so v mesecu septembru obiskali policisti, z namenom, da bi jih seznanili o varnosti v...

Jesenski kros

Jesenski kros

Prvi septembrski športni dan je vedno v znamenju teka. Na podružnični šoli Vreme smo tako izpeljali jesenski kros. Peš...

Dostopnost