Skoči na glavno vsebino
Varno s soncem je preventivni program za učence osnovnih šol. Ob splošnem spodbujanju, da ne preživimo večino dneva v zaprtih prostorih, da hodimo na sprehode, se rekreiramo v naravi, je poznavanje in izvajanje ukrepov za zaščito pred prekomerno izpostavljenostjo sončnemu UV sevanju, še posebej pomembno.

Namen programa je seznaniti učence z osnovnimi samozaščitnimi ukrepi za zaščito pred škodljivim delovanjem UV sevanja, njihovi starostni stopnji primerno. Prispevati želimo k znižanju pojavljanja kožnega raka v Sloveniji. Program Varno s soncem je nastal z željo po izboljšanju stanja zaradi zaskrbljujočih epidemioloških podatkov o naraščanju števila rakavih obolenj kože v Sloveniji (vir: Register raka RS) in hkrati kot odgovor na dejstvo, da je pojavnost kožnega raka močno povezana tako z izpostavljanjem UV sevanju kot s pogostostjo sončnih opeklin, zlasti v otroštvu.

Tudi naša šola je vključena v ta program. V okviru izvajanja programa Varno s soncem smo povabili medicinsko sestro, ki je učence seznanila s škodljivimi učinki delovanja sončnih žarkov. Učencem je predstavila osnovne samozaščitne ukrepe za zaščito pred škodljivim delovanjem UV sevanja, njihovi starostni stopnji primerno. Demonstrirala je, koliko sončne kreme nanesemo na svoje telo in kako jo nanesemo na telo. Pokazala je tudi sončne kreme, ki naj bi jih uporabljali.

Učenci 2. razreda so narisali plakat Varno s soncem in izdelali igro spomin.

Seveda smo učence opozarjali, predvsem v mesecu juniju, da nosijo zaščitno kapo, ko so zunaj, se zadržujejo v senci in pijejo vodo.

 

 

Ste že prebrali?

Prireditev ob materinskem dnevu

Prireditev ob materinskem dnevu

V sredo so učenci PŠ Vreme obeležili poseben dan, ki ga vsi cenimo in spoštujemo – materinski dan. Na prireditvi, ki...

Dostopnost