Skoči na glavno vsebino
Mlekastično! Izberem domače

Mlekastično! Izberem domače

V petek, 27. septembra 2024, je v prostorih Pef Ljubljana, potekala slavnostna podelitev priznanj in nagrad za najboljše projekte v okviru Ekošole. Med 209 izobraževalnimi ustanovami in več kot 9000 sodelujočimi otroki, učenci in dijaki   smo učenci PŠ Vreme dobili priznanje za najboljši projekt v okviru programa Mlekastično! Izberem domače ter 2. nagrado na nagradnem natečaju.

Učenci od 1. do 5. razreda PŠ Vreme so v prejšnjem šol. l. 2023/24 v okviru projekta raziskovali kako potuje mleko od slovenske kmetije do kozarca na mizi in okusnih mlečnih izdelkov. Ob prebiranju različne literature ter e-virov so novo znanje in ugotovitve zbrali v posebnem izdelku lapbook  z naslovom Od kravice do kozarca, ki so ga oblikovali iz odpadne embalaže. Lapbook je tako skupek iger in izdelkov na temo mleka. V njem najdete interaktivne igre kot npr.:  polnjenje cisterne z mlekom – potegni in poglej, vrtljivo kolo za učenje besede mleko v štirih različnih jezikih, uganke o mleku, mini knjigice z naslovom Pot mleka, hladilnik z različnimi premikajočimi mlečnimi izdelki, pregovore o mleku in še in še. Učenci so v izdelavi lapbooka uživali ter pridobili veliko novih znanj o pomenu lokalne samooskrbe z mlekom, o prevozu mleka ter o pomenu trajnostnega naravnega življenja. Prejetega priznanja ter nagrade so se zelo razveselili in s tem dobili zagon za nadaljnje sodelovanje.

Mentorica Petra Turk Novak

 

S šestošolci v Ljubljano, z devetošolci pa v Trst

S šestošolci v Ljubljano, z devetošolci pa v Trst

V torek, 1. 10. 2024, smo na šoli izvedli ekskurzijo za šestošolce, ki so odšli v Ljubljano in se v okviru Mestnega muzeja Ljubljana udeležili dveh delavnic na terenu. Odkrivali so delo arheologa, se sami preizkusili v tej vlogi in odšli po sledeh rimske Emone. Videli so ostanke rimske vile, term, obzidja in stali na nekdanjem rimskem forumu. Po krajši orientaciji na Prešernovem trgu so odšli na ogled Bankariuma, kjer so si ogledali film o zgodovini bančništva, stopili v pravi trezor in izvedeli, kaj pomeni finančna pismenost.

Devetošolci pa so si ogledali Trst, ki je bil v preteklosti zelo pomembno mesto za Slovence. Stopili so v Narodni dom in se sprehodili po Terezijanski četrti, ogledali so si ostanke rimskega mesta Tergestum in nazadnje so si ogledali uničevalno taborišče Rižarno.

 

Dostopnost