Skoči na glavno vsebino
Obujanje kulinarične tradicije v naših krajih

Obujanje kulinarične tradicije v naših krajih

Pri predmetu SPH so sedmošolci sodelovali v projekt Kuhnapato, kjer je glavni poudarek spoznavanje
kulinarične tradicije svojega kraja. Najprej so se naučili kuhati joto, ki je avtohtona primorska jed,
globoko ukoreninjena v kraška tla. Jota je odražala preprosto, kmečko življenje, kjer so uporabljene
preproste, lokalno pridelane sestavine: krompir, kislo zelje/repa in fižol. Jed se je zaradi preprostosti
ohranila skozi zgodovino in učenci so videli, da priprava ni tako zahtevna. Še posebno pa jim je teknila
tudi zato, ker so ji dodali klobaso. Da so ji vdahnili malo sodobnosti in drugačnosti, so zraven
pripravili še ploščati kruh.

Na Krasu, v času decembrskega božičnega obdobja, je bogata zgodovina jedi odražala lokalno
tradicijo. Na božično vilijo se je na našem območju nekoč postreglo s stokvižem (bakala) z mlinci,
vrzote (ohrovt) in okisan fižol. Gospodinje so spekle bel in maslen kruh, tudi potica ni manjkala.
Sestavine za jedi so odražale trdo delo in lokalno pridelavo, saj so pšenico, vrzote in fižol pridelali na
lastni njivi ali vrtu. Mlince so gospodinje spretno zamesile z rokami in jih spekle v pečici. Te so
običajno pripravili že nekaj dni prej. Stokviš (bakala) iz polenovke, ki so ga pred kuhanjem namakali
dva do tri dni, pa so imeli radi, saj se drugega mesa na predbožični večer ni smelo jesti, ker je bil post.

V goste so zato povabili učiteljico Danilo Grželj, ki je s skupino otrok pripravljala stoviš (bakala), tako
kot so to jed včasih pripravljali njeni predniki. Povabili so tudi gospo Bernardo Dubrovič, ki je prava
mojstrica v pripravi mlincev. V goste je prišla tudi gospa Anka Peljhan, ki je kot predstavnica projekta
Kuhanpato, opazovala skrbne kuharje in njihove kuharske spretnosti. Ko so bile jedi pripravljene, so v
večnamenskem prostoru praznično pripravili mizo in na pokušino povabili tudi druge delavce šole.
Zraven jedi so postregli še domač jabolčni sok s cimetovo vodo. Ta napitek je poskrbel za dobro
razgradnjo maščob in za prebavo. Bilo je slastno.

Petra Fabjan

Voščilo ob prihajajočih praznikih

Voščilo ob prihajajočih praznikih

Kdor si nekaj časa vzame,
srčno nit morda ujame.
Si iz nje napravi vrečo,
da bo v njej nosil srečo.
(F. Lainšček)

Naj leto 2024 nosi vrečo s srečo, zadovoljstvom, zdravjem in uspehi!
Učenci in zaposleni
OŠ Divača

Planinski pohod po dolini Glinščice

Planinski pohod po dolini Glinščice

Na prvo decembrsko nedeljo, 3. 12., je Planinsko društvo Sežana za osnovnošolske in odrasle planince organiziralo lažjo pohodniško turo. Planinci, med katerimi je bilo tudi nekaj naših učencev, so se podali na pot po dolini Glinščice, ki je prava zakladnica naravnih in kulturnih lepot ter navdušuje s svojo raznolikostjo in bogato zgodovino. Dolina je od leta 1992 zavarovana kot naravni rezervat.

Reka Glinščica izvira v Sloveniji, nad vasjo Klanec pri Kozini, in teče proti morju po kraških tleh, zato je močno erozijsko delovala ter izdolbla globoko kanjonsko dolino med hribom Stena in Kraškim hribom. Dolina je bila že v antiki pomembna prometna in trgovska povezava med notranjostjo in obalo, kar dokazujejo ostanki rimskega vodovoda in vojaških utrdb, ki smo si jih ogledali ob poti.

Pot nas je vodila tudi po nekdanji železniški progi, ki je bila zgrajena leta 1887 in je povezovala Trst in Hrpelje. Železnica je bila ukinjena leta 1959, danes pa je proga spremenjena v makadamsko cesto, ki je primerna za kolesarjenje in pohodništvo. Ob poti smo opazovali prepadne stene kanjona, ki dosegajo tudi do 300 metrov višine. V teh stenah na različnih plezalnih smereh svoje izzive iščejo plezalci.

O bogati zgodovini doline pričajo še cerkvica sv. Marije, starodavne ledenice, ki so bile namenjene shranjevanju zimskega ledu, ostanki starih mlinov, ki jih je bilo ob Glinščici veliko, ipd.

Med naravnimi znamenitostmi pa nas je poleg reke, ki je žuborela pod nami, navdušil zlasti veličasten slap Supet, ki je eden najlepših kraških slapov. Visok je 15 metrov in pada v globok tolmun, ki je obdan z bujnim rastlinstvom.

Na tem mestu lepo vabimo starše, da v dolini Glinščice, ki leži takoj čez mejo na italijanski strani in v vseh letnih časih ponuja številne možnosti za družinske izlete, kolesarjenje, sprehode in druge aktivnosti na prostem, preživite prosti čas s svojimi otroki.

Alenka Tomazin in Tamara Franetič Bizjak

Praznično vzdušje tudi na matični šoli

Praznično vzdušje tudi na matični šoli

Tudi letošnji tehniški dan na temo novoletne okrasitve šole je bil dogodek, ki je združil šolsko skupnost v ustvarjalnem duhu praznikov. Učenci vseh razredov so se zjutraj zbrali v matičnih učilnicah, kjer so jih pričakale mize polne barvitih okraskov, bleščečega papirja in raznolikih materialov. Pod budnim očesom učiteljev so se lotili ustvarjanja unikatnih voščilnic, poslovnih daril in okraskov, ki bodo krasili šolske prostore v prihajajočih prazničnih dneh.

Medtem ko so ob ritmih božične glasbe nekateri skrbno izrezovali snežake, snežinke in pripravljali posebna božična drevesca, so drugi izdelovali voščilnice, snežne vile, ki krasijo okna učilnic ter pisane girlande, ki so se kmalu vijugale po hodnikih. Po hodniku predmetne stopnje je zadišalo po prazničnih dobrotah, saj smo tudi letos imeli delavnico peke. Učenci so se preizkusili v peki potice, buhteljnov, pite in piškotov. Ne smemo pozabiti še skupine, ki je okrasila večnamenski prostor, da je zasijal v vseh barvah praznične radosti.

Učenci so se med seboj spodbujali in sodelovali pri ustvarjanju, kar je okrepilo šolski duh in povezanost. Tehniški dan je tako ne le obogatil šolski prostor s čudovitimi okraski, temveč tudi poglobil medsebojne odnose med učenci in ustvaril nepozabno izkušnjo za vse vpletene.

Šolsko tekmovanje iz angleščine

Šolsko tekmovanje iz angleščine

V šolskem letu 2023/24 je na šolski stopnji tekmovanja, ki je potekala v torek, 21. 11. 2023, tekmovalo 9.881 tekmovalcev (5.040 tekmovalcev iz 8. r. in 4.841 tekmovalcev iz 9. r.).

Na državno stopnjo, ki bo potekala v sredo, 3. 4. 2024, ob 14.00 v petih središčih, se je na podlagi dosežkov uvrstilo 453 tekmovalcev – 219 tekmovalcev iz 8. r. (minimalno število točk za uvrstitev: 43 točk) in 234 tekmovalcev iz 9. r. (minimalno število točk za uvrstitev: 45 točk).

Bronasto priznanje na šolski stopnji je osvojilo 3.453 tekmovalcev – 1.772 tekmovalcev 8. r. in 1.681 tekmovalcev 9. r. Priznanja bodo šole prejele po pošti po zaključku vseh tekmovanj.

Na naši šoli so bronasto priznanje osvojili:

  • Maša Žnidarčič, 8. b (ki se je uvrstila tudi na državno tekmovanje),
  • Emilija Paršina, 8. a,
  • Ajda Vidmar, 8. b,
  • Urša Ožbolt, 9. a in
  • Jorg Diesel, 9. b

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in želimo obilo veselja ob učenju tujih jezikov!

Novoletna okrasitev šole

Novoletna okrasitev šole

Čeprav se veliko ljudem zdi, da svet stoji in da se dnevi ne premaknejo nikamor, da pesek v peščeni uri ne drsi, pogled skozi okna v našo šolo govori drugače. Naznanja nam, da je spet prišel december, v katerem se s hitrimi koraki bližamo naši šolski novoletni prireditvi.

Prav zato so učenci danes združili moči in praznično okrasili šolo. Sodelovali so prav vsi, na pomoč pa so jim s svojimi spretnimi rokami priskočili tudi bivši učenci, ki se jim iz srca zahvaljujemo. Nekaj utrinkov okrasitve si lahko pogledate v spodnji galeriji.

 

Delavnica izdelovanja adventnih venčkov in novoletnega okrasja

Delavnica izdelovanja adventnih venčkov in novoletnega okrasja

Po nekaj letnem premoru smo na podružnični šoli Vreme ponovno obudili delavnico izdelovanja adventnih venčkov in novoletnega okrasja. V šolskih prostorih so se učenci ob prijetnem in sproščenem vzdušju ustvarjalno povezali s svojimi starši, starimi starši  in drugimi obiskovalci ter tako skupaj kvalitetno preživeli četrtkov popoldan.

Vzdušje je bilo ustvarjalno, čutilo se je veliko pozitivne energije. Vse to je bilo opaziti pri zelo hitri porabi ponujene zaloge materialov, sveč in okraskov. Prav vsi so se pri izdelavi zelo potrudili, kar je videti tudi na končnih unikatnih izdelkih.  

Učenci so izdelali tudi novoletne voščilnice, ki jih bodo ob prihajajočih praznikih namenili svojim najdražjim.

Po končani delavnici so se učenci skupaj s starši podružili ob čaju in pecivu.

 

Zahvaljujemo se vsem, ki ste pomagali pri izvedbi delavnic ter se odzvali našemu vabilu.

 

Dan odprtih vrat na ŠC Postojna

Dan odprtih vrat na ŠC Postojna

ŠC Postojna vabi na Dan odprtih vrat, ki bo v TOREK, 12. 12. 2023 ob 17.00. V ta namen so pripravili kratek kulturni program, kjer se bosta predstavila šolski Big Band in pevski zbor. Možen bo tudi voden ogled šole po programih.

Dan brez papirja

Dan brez papirja

Ga je sploh mogoče imeti? Samo danes smo v roke prijeli knjige, uporabili smo toaletni papir, v trgovini smo plačali z denarjem, nos smo si obrisali s papirnatim robčkom, na ovojnico smo prilepili znamko, pizzo smo prinesli v kartonski embalaži, na izdelku v trgovini smo na etiketi prebrali ceno, za malico smo si odvili čokolado…. Pa še in še bi lahko naštevali…

Ste vedeli, da so pred iznajdbo papirja vlogo prenašalca pisnih informacij prevzemali kamen, glina, les, kovina, papirus, pergament, blago, lubje,…? Papirna cesta je namreč dolga že več kot 1000 let. Vseeno pa je papir kljub digitalnim medijem še vedno prva izbira med mladimi, ko gre za čustva, zaupanje ali načrtovanje.

Vse to in še več je o papirju danes zanimalo četrtošolce pri uri naravoslovja in tehnike. Najbolj pa jih je navdušila delavnica pisanja na glinene ploščice. S pomočjo abecednika so izdelali svoj klinopis. Na njem so nastali lastnoročni podpisi. Konec šolske ure so si bili vsi edini, da je veliko lažje v roke vzeti papir in pisalo, kot pa si ročno pripraviti glineno podlago za pisanje, da o težavnosti simbolov niti ne govorimo.

Prav zato bomo odslej toliko bolj trajnostno naravnani. Papir bomo bolj premišljeno ločeno zbirali  in poskrbeli za njegovo recikliranje.

Dostopnost